Parabener och varför du borde undvika dem

Enligt Dr. Anthony G. Jay är parabener östrogenlika och det är väldigt lätt att bli exponerad för dem. Tack och lov har iallafall några blivit förbjuda, men inte alla. För att vara på den säkra sidan är det bäst att helt undvika alla.

Vad är parabener

Parabener är ett samlingsnamn för en grupp konserveringsmedel som oftast finns i hygienprodukter t.ex. tvål, schampo och handkräm. Parabener motverkar bakterier, mögel och jäst i produkterna.

Parabener fungerar extra bra som konserveringsmedel i produkter som behöver vara fräscha och ha en lång hållbarhetstid, alltså hygienprodukter.

Trots att parabener därför, på papper, verkar som en väldigt bra och smidig kemikalie för att motverka mögel-, jäst- och bakteriebildning så finns det flera studier som visar att parabener är skadliga.

Parabeners påverkan på testosteronet

En forskargrupp publicerade 2010 en artikel som visade att parabener kan påverka enzymet i kroppen som frigör östrogen, vilket gör att östrogennivåerna ökar.

De gjorde olika tester på råttor som visade att både antalet spermier och testosteronnivåerna i kroppen hade minskat efter att råttorna fått i sig butyl- och propylparaben. För människor kan användning av produkter med parabener därför, i vissa fall, leda till svårigheter att skaffa barn.

Exakt hur stor påverkar på testosteronet parabener har är änsålänge oklart, mer forskning behövs. Men en studie på 315 män som besökte en infertilitetsklinik visade att det finns en tydlig koppling mellan höga parabennivåer och stor andel missformade spermier och låg testosteronnivå(länk).

Men man kan nog med säkerhet dra slutsatsen att hög exponering av parabener kan leda till testosteronbrist.

Övriga hälsorisker av Parabener

Parabener kan vara cancerframkallande

I en forskningsrapport från 2004 bevisade några forskare att parabener kunde leda till tillväxt i brösttumör-celler, genom att tillsätta parabener till ett provrör med cancerceller. 

Det var den första artikeln som publicerades som påvisade att parabener kunde vara skadliga och efter det gjordes fler undersökningar som bevisade att det fanns en koppling mellan parabener och tillväxt i cancerceller.

Parabener skadar hudens mikrobiom

År 2018 publicerade Beijing Technology and Business University i Kina en rapport som visade att methylparaben hejdar hudens mikrobiom.

Det innebär att användningen att produkter som innehåller parabener kan förstöra de goda bakterier som redan finns i huden. De bör alltså inte användas i produkter som har närkontakt med huden. Exempel på sådana produkter är handkräm, smink, ansiktskräm, kroppstvål etc.

Sveriges lag

Trots att det finns övergripande forskning som visar att parabener kan vara skadligt har Sverige aldrig lagstiftat att parabener ska förbjudas.

Det kom en motion för ett förbud 2012, men den avslogs i både utskottet och i kammaren.

I nuläget har Sverige bara en lagstiftning som säger att produkter måste visa det i innehållsförteckningen på förpackningarna om de innehåller parabener, men i övrigt följs EU:s rekommendationer, som är tvivelaktiga, mer om det längre ner. För att helt skydda sig mot parabener är det därför viktigt att läsa på förpackningarna vad produkterna innehåller.

EU förbjuder vissa parabener

Eftersom det är oklart vilka effekter parabener har på kroppen och hur skadliga de faktiskt är så bestämde sig EU år 2014 att förbjuda vissa typer parabener.

Av de fyra vanligaste parabenerna förbjöds två stycken: propylparaben och butylparaben.

Methylparaben och ethylparaben godkändes av EU, men enbart för att EU bedömde att halterna av dessa kemikalier i produkter var tillräckligt låga för att inte orsaka skador. Året efter ändrade EU reglerna kring maxhalten av propylparaben och butylparaben och efter ändringen ses kemikalierna som säkra att använda i produkter. Vilket är högst oklart om det verkligen stämmer.

Slutsats

Vetskapen om parabeners påverkan på hälsan blir mer och mer allmänt känt, så blir det lättare och lättare att hitta parabenfria produkter. Var noggrann med att läsa innehållsförteckningar när du köper produkter som appliceras på huden.

Lista på parabenfria produkter(kommer snart).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Parabener och varför du borde undvika dem”

  1. […] för och det är bland annat parabener som du kan läsa om här genom att trycka på länken: ”Parabener”. Den största mängden triklosan från vårdprodukter tvättas bort och skickas till […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *