BPA och BPS – Vad bör du veta om dem

Vad är BPA och BPS

Bisfenol A (BPA) och bisfenol S (BPS) är kemiska föreningar som används som mjukgörare i en mängd olika plastprodukter, inklusive matburkar, flaskor, papper och konservburkar. BPA och BPS är också viktiga beståndsdelar i epoxiharts, som används i vattenledningar, golfbollar och tandfyllningar.

BPA och BPS har associerats med hormonstörningar och andra hälsoeffekter. Studier har visat att BPA och BPS kan påverka hormoner, till exempel genom att bidra till signifikant lägre testosteronnivåer än normalt för individer som exponerats mycket.

Det finns också studier som visar att BPA och BPS kan påverka fertiliteten både hos män och kvinnor, inklusive ökad risk för missfall, nedbrytning av spermier och andra reproduktiva problem. BPA och BPS har också associerats med ökad risk för hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och astma, samt ökad risk för vissa cancerformer.

Hur undviker man BPA och BPS?

Att helt undvika BPA och BPS är nog mer eller mindre omöjligt, de hittas nästan överallt.

Men följer du nedanstående tips så kommer du en lång bit på vägen.

  1. Undvik alla typer av vattenflaskor i plast.
  2. Gör allt du kan för att undvika att röra kvitton. De kan innehålla mycket BPA/BPS och kan absorberas upp av huden i fingrarna.
  3. Undvik alla matförpackningar i plast och konservburkar. Det finns matförpackningar som är fria från dessa gifter, men det är svårt att veta exakt. BPA-fritt betyder, som nämnts tidigare, inte BPS-fritt. Använd istället matförpackningar i glas eller rostfritt stål. Att tänka på är att värma upp platsförpackningar med mat i är mycket värre.

Vad säger lagen om BPA/BPS?

BPA har begränsats i EU sedan mars 2018 och i termiskt papper(kvittopapper) sedan januari 2020. Dock är det tveksamt om det gör särskilt stor skillnad då BPS ofta ersätter BPA.

Tyska myndigheter har föreslagit att begränsa BPA och andra bisfenoler med hormonstörande egenskaper för miljöns skull. Detta förslag kommer att utvärderas av European Chemicals Agency (ECHA) och sedan skickas till EU för beslut. Franska och svenska myndigheter har också föreslagit att begränsa över 1 000 hudirriterande kemikalier i kläder och annat. Bisfenoler som orsakar hudirritation kan ingå i denna begränsning om EU beslutar att anta den.

BPA och livsmedelkontakt

BPA är tillåtet i material för livsmedelskontakt inom EU, med begränsad mängd som får läcka till maten(källa).

Man vet alltså att BPA, som är bevisat hormonstörande och hälsoskadligt, läcker in i mat och man tillåter det. Vad kan vara anledningen till det? Är det enda alternativet för matförpackningar som finns?

Man kan ju inte tro att det är sant. Detta kommer alltså från ECHA – European Chemicals Agency som är ett officiellt EU-organ.

Det finns ett begränsat belopp BPA som får läcka ut från leksaker för barn upp till tre års ålder och leksaker som är avsedda att placeras i barnets mun. Denna migrationgräns är 0,04 mg/l av BPA. Igen, jag kan inte för mitt liv förstå hur det inte kan förbjudas helt, alternativa material utan hormonstörande egenskaper finns ju.

Den enda slutsatsen jag kan dra är att lagen skyddar dig inte. Det är ditt eget ansvar att undvika BPA/BPS och det är viktigt att du gör det.

Slutsats

När jag började göra research för den här artikeln visste jag att BPA/BPS var illa, men det var mycket värre än jag trodde. Kanske inte att effekterna var värre än jag trodde, men att det fanns så få restriktioner för dessa substanser i t.ex. matförpackningar och liknande. Man har länge vetat om BPA’s ohälsosamma egenskaper men används ändå fortfarande. Det går åtminstone i rätt riktigt, men som jag nämnde tidigare, du måste själv ansvara för att undvika dem.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”BPA och BPS – Vad bör du veta om dem”

  1. […] din hälsa på min bror sida som riktar sig till killars testosteron som du kan läsa om här: ”BPAs påverkan på din hälsa”. När du går i din mataffär är nästan allting du ska äta förvarat i plast och detta gör mig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *